Android Device Monitor nedir?
Android Device Monitor, Android Studio ile beraber gelen cihazların (sanal veya fiziksel cihaz) içerisindeki dosyaları izlemeye yarayan bir araçtır. Bu araç sayesinde bilgisayarda bulunan bir dosyayı cihaza aktarabilir veya cihaz içerisinde bulunan bir dosyayı bilgisayara aktarabilirsiniz. Android Device Monitor’u kullanabilmeniz için Android Studio’yu yönetici olarak çalıştırmalısınız (Windows). Android Device Monitor’un ilk aşamada açılabilmesi için bir fiziksel cihazı veya emulatörü başlatmış olmanız gerekiyor.
Her şey tamam. Fakat Android Device Monitor alt dizinlere erişime izin vermiyor. İzin verse dahi dosya alışverişi yapılmasına müsade etmiyor. İşte bu yazıda bu sorunu çözeceğiz.
Android Device Monitor’u nasıl kullanabilirim?
Android Studio’yu açın, üst menüden Tools > Android > Android Device Monitor seçeneklerini takip edin. Android Device Monitor penceresinin açıldığını göreceksiniz.
Sol panelde android cihazlarının (sanal veya fiziksel) listesini göreceksiniz. Seçim yaptığınız cihaza göre, sağ panelde bulunan File Explorer panelinde tüm dosya dizinlerini (root yetkisiyle) görebilirsiniz.
Klasör listesinin olduğu dizinden “data” klasörüne erişmeye çalıştığımızda hiçbir şey olmadığını göreceksiniz. Bunun sebebi kısıtlı erişime sebep olmaktan kaynaklanıyor. Yani klasör izinlerine göre erişimimiz mümkün görünmüyor.
“Data” klasörüne nasıl erişebilirim?
İlk olarak klasör izinlerini değiştirmeye ihtiyacımız var. Farkı görebilmeniz ve daha sağlıklı ilerleyebilmemiz için öncelikle buraya kadar olan adımları gerçekleştirip sorunu görmelisiniz. Ardından aşağıdaki adımları takip ederek klasör izinlerinin değiştiğini Android Device Monitor açıkken fark edeceksiniz.
- Windows Komut İstemini (CMD) açın.
- SDK’nın bulunduğu ana dizine gidin: cd %ANDROID_ANA_DIZIN%
(SDK’nın nerede olduğunu aşağıya yazdım.) - Dizine geldiğinde şu komutu çalıştırın: adb shell
- Yönetici olmak için şu komutu çalıştırın: su
- Şimdi klasör izinlerini verin: chmod 777 /data (Sadece “data” klasörüne izin verir.)
- Bu adımlardan sonra “data” klasörüne tıkladığınız da içeriğini görebilirsiniz.
SDK’nın bulunduğu dizini bilmiyorsanız eğer, üst menüden File > Settings > Android SDK buradan “Android SDK Location” ile dizinin adresini alabilirsiniz.
Dosya alışverişini nasıl yapabilirim?
Klasör veya dosya izinlerini verdiğiniz halde dosyaları bilgisayarına kaydetmeniz için veya dosya aktarımı için yetkili olmadığınızı yazan bir uyarı mesajı alacaksınız.
Failed to pull selection: open failed: Permission denied
Bu sorunun çözümü için CMD ekranınından devam ederek bir komut satırı daha eklememiz gerekiyor. Bu komut satırı: adb root
Şimdi tekrar sağ üst köşeden dosya alışverişini denediğinizde sonuç aldığınızı görebilirsiniz.